Walrus

Walrus
Eind januari 1998 spoelde er op de Zuidwest punt van Ameland een levende walrus aan. Deze dieren horen echter in de Noordelijke IJszee thuis en deze was dus duidelijk verdwaald. Hij heeft hier een aantal dagen op het strand gelegen en is vervolgens weer vertrokken. Via het nieuws is vernomen dat hij via de Duitse en Deense Waddeneilanden en Noorwegen en Zweden weer noordwaarts is getrokken. Hij is waarschijnlijk weer goed terechtgekomen.

Op zich is het niet zo'n schuw dier, maar deze was duidelijk op zijn hoede. Hij bleef dan ook steeds aan de rand van het water zitten, zodat hij bij gevaar direct het ruime sop zou kunnen kiezen. Het was weliswaar midden in de winter, maar toch kwam regelmatig het zonnetje erbij. Als de zon iets te fel werd, dan legde hij zijn "flipper" voor de ogen, om zijn ogen tegen het zonlicht te beschermen. Het viel mij op dat deze beweging ongeveer hetzelfde is, zoals men deze in bepaalde shows wel ziet.

Bij mijn weten is een dergelijk dier één keer eerder levend op Ameland aangespoeld, namelijk in 1983. Er was toen een viskotter nodig om hem te vangen. Dit dier is destijds naar de zeehondencrèche in Pieterburen gebracht, waar hij vervolgens een ravage aanrichtte om maar bij de reeds aanwezige zeehonden te komen. Hij hoorde ze namelijk wel, maar kon er niet bij komen. In hoeverre dit verhaal exact klopt weet ik niet, maar het komt m.i. uit een betrouwbare bron.

Walrus