Dwegvinvis.
De dwergvinvis is de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee. Ze kunnen maximaal ongeveer 10 meter lang worden. De op deze foto afgebeelde walvis ziet er niet zo smakelijk meer uit en is waarschijnlijk al geruime tijd dood. Op 7 januari 2005 is dit dier aangespoeld op de Zuid-westpunt van Ameland. Na een dag of twee was hij echter ook weer verdwenen en is waarschijnlijk met het opkomende water weer weggespoeld.

Duidelijk zijn op deze foto de baleinen te zien, waarmee deze soort zijn voedsel uit het water filtert. Dit zal veelal plankton zijn, maar dat neemt niet weg dat er ook wel eens kleine visjes uit het water worden "gefilterd". Naast het filteren wordt er ook vaak een enorme hap uit een school vissen genomen, zoals bij haring of makreel.

De dwergvinvis is een relatief kleine walvissoort en de vis op deze foto is ongeveer 2,5 meter lang. Zoals gezegd komen ze vrij veel voor in de Noordzee, maar zijn ze vanaf de wal zelden of nooit te zien. Ze worden echter wel vaak gezien vanaf schepen. Soms zwemmen ze in kleine groepjes. De reden dat ze zo frequent in de Noordzee voorkomen ligt hem waarschijnlijk vooral in het feit dat de Noordzee niet zo diep is en de dwergvinvis nu eenmaal niet van diep water houdt.

Dwergvinvis