Bruinvis

De bruinvis kwam vroeger vrij veel voor in de Noordzee. Zo'n 35 40 jaar geleden heb ik ze voor het laatst vanaf de duinen zien zwemmen. Alhoewel dit dier tot de familie van de tandwalvissen hoort is het net een dolfijn. Ook als je ze ziet zwemmen, dan zwemmen ze als een dolfijn. Beurtelings boven en onder water zwemmend in een soort golvende beweging. Net als een dolfijn die met een boot mee zwemt.

Op 24 maart 2005 zag ik ze voor het eerst weer voor de kust van Ameland en dat sinds ongeveer 40 jaar. Het waren er 3 stuks en ze zwommen zoals hierboven omschreven. Een prachtig gezicht. Zeker na zo'n lange tijd. Ik kon ze zeker een kwartier lang volgen.

De volgende dag ben ik weer naar dezelfde plaats gegaan, in de hoop om weer en glimp van de bruinvissen op te vangen. Op het moment dat ik aan kwam lopen spoelde er echter net een dode bruinvis aan. Het bloed dat u op de foto ziet komt doordat meeuwen hem al een oog hadden uitgepikt. Hij was waarschijnlijk nog maar net dood. Het is natuurlijk niet te zeggen of dit n van de drie eerder gesignaleerde dieren was, maar waarschijnlijk is het wel.

Er spoelen de laatste tijd weer vaker (dode) bruinvissen aan en dit wordt door sommige mensen negatief uitgelegd. Bijvoorbeeld: "Elders zijn de visgronden (door de mens wordt er dan gesuggereerd) leeggevist en dus zoeken de bruinvissen hun voedsel op een andere plek, in dit geval de Noordzee". Men vergeet er bij te vermelden dat de bruinvis vroeger altijd al in de Noordzee voorkwam. Ik zie het anders. Er worden de laatste tijd weer vaker bruinvissen in de Noordzee waargenomen. Het is dus logisch dat er ook vaker n doodgaat en aanspoelt. Waaraan de dieren overlijden heb ik wel een idee over, maar zeker niet van de honger. Het dier op de foto is kerngezond.

Bruinvis